Foto tentje maken

Al heel wat opstellingen en foto tentjes heb ik geprobeerd, de ene nog duurder dan de andere. Op internet zijn ook heel wat oplossingen te vinden hoe je je eigen tentje kunt bouwen. Maar de oplossing zat er voor mij niet bij.

Tot ik een tijdje terug weer eens aan het zoeken was en op deze website een mooi fototentje zag staan. Via email heb ik gevraagd wat voor een buizen zij gebruikt had en waar ik die eventueel zou kunnen kopen. Zij had buizen gebruikt die normaal voor een beregening systemen in tuinen worden gebruikt. De hoekjes zijn deel van datzelfde systeem. Bij een tuincentrum of bouwmarkt zou je dat moeten kunnen vinden.

buis 3-hoekje


Heel wat tuincentra en bouwmarkten ben ik langs gegaan, maar niets gevonden. Ik ben gaan zoeken naar de 3 hoekjes om buizen met elkaar te verbinden en dan pas naar de buizen te gaan zoeken.

Buizen en hoekjes die worden gebruikt in de volièrebouw was wat ik zocht. De buizen zijn van vierkant 20mm Ø aluminium en de hoekjes van kunststof. De buizen kun je in veel grotere bouwmarkten kopen, de 3 hoekjes zijn op internet te vinden, zeker als je op volièrebouw zoekt.


Voor het diffuus doorlaten van licht heb ik geen stof gebruikt maar patroonpapier (overtrekpapier) om kleding te maken. Bij de Hema heb ik een rol gekocht voor €2,30 en aangezien die 50 cm breed is heb ik de buizen ook op 50 cm laten zagen.

Eric, mijn man heeft mee geholpen de kubus van buizen in elkaar te zetten. De hoekjes passen maar net en een rubber hamer is wel nodig.

foto_tentje_01

Drie zijkanten heb ik beplakt me het patroon papier. Zoals je op de foto kunt zien, heb ik het papier aan de buitenkant van de buis geplakt, de rol onderdoor gehaald en aan de andere kant weer aan de buitenkant geplakt. Zo zijn alle buizen aan de binnenkant bedekt met papier.

De bovenkant plak je zodanig dat er achter een stukje open blijft. Hierdoor kun je straks een andere achtergrond doorsteken en vast klemmen.

foto_tentje_02 foto_tentje_03 foto_tentje_04

De daglichtlampen heb ik in bureaulampen van Ikea gedaan. De kappen heb ik eraf gehaald, maar die zal ik er weer op zetten als ik eraan denk. Hier ook een foto die alleen verkleind is en verder zo uit mijn camera kwam. Met een klein beetje Photoshoppen kan de achtergrond nog wat witter gemaakt worden.

Zo ziet de opstelling eruit

Zo ziet de opstelling eruit

Foto onbewerkt zo uit de camera

Foto onbewerkt zo uit de camera

foto kort bewerkt in Photoshop

Foto kort bewerkt in Photoshop


Soms komt iets beter uit op een donker achtergrond. Het zwarte plastic dat ik heb is een beetje te kort voor het nieuwe foto tentje, maar je kan op de foto zien hoe ik een andere achtergronden heb gebruikt. Je kan bv ook een totaal contrasterende achtergrond gebruiken waardoor je die later makkelijk kun selecteren in Photoshop en dan vervangen voor een andere achtergrond of totaal verwijden.

foto_tentje_07

Zwarte achtergrond

foto_tentje_08

Onbewerkte foto gemaakt met zwarte plastic achtergrond.


foto_tentje_09

Grijze achtergrond.

foto_tentje_10

Onbewerkte foto op grijze achtergrond.3 thoughts on “Foto tentje maken

  1. Bedankt voor de uitleg, het werk en het idee! Nu moet ik nog gaan investeren in een goede camera en dan hoppa!
    groetjes,
    Corry

  2. Helemaal leuk! Voor een goeie foto heb je echt een tentje nodig, en dat hoeft dus niet een duur gammel ding te zijn!
    Dit is een hele welkome tip, dank je wel!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *